Verandersamen.nl
Individuen

Individuen

Individu: één enkel persoon, dier of object die als zelfstandig is te onderscheiden binnen een groep.

Mensen zijn niet los te zien van de omgeving waarin ze leven. Door een groep word je gezien als individu en als individu maak je deel uit van groepen. Een mens is dan ook een sociaal dier, met een sterk sociaal brein. We kunnen niet zonder anderen, maar worden er door onze complexe sociale verbanden en structuren ook door beperkt. Dit staat ook wel bekend als ’the double bind’. Het vaak tegenstrijdige verlangen naar autonomie en relatie, wat zich uit in dubbelzinnige boodschappen in onze communicatie.

Jezelf bevrijden uit belemmerde overtuigingen geeft verlichting,
waardoor nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden.”

Soms lukt het daarom niet om mee te komen met een verandering. Voel je je aangetast in je autonomie of ben je niet gemotiveerd. Of je ervaart weerstand, voelt je niet veilig (om je uit te spreken) of kun je niet met die collega door één deur. Een andere keer wil jij graag veranderen, maar krijg je je collega’s niet mee. De sfeer wordt er in elk geval niet beter op.

Jij hebt zelf je hulpbronnen beschikbaar om doelgericht te veranderen”

Ik ga er altijd van uit dat jij de hulpbronnen beschikbaar hebt voor positieve verandering. Dat je iedere hindernis die je tegenkomt kunt overwinnen om gestelde doelen te bereiken. Dat doel heb je nodig, zodat je achteraf kunt kijken of het de gewenste verandering was die je hebt doorgemaakt.

Door in te zoomen op wat er in jou gebeurt als het spannend wordt, iets niet durft of wanneer het angstzweet uitbreekt krijgen we in beeld wat je nog te leren hebt. Door met verandertechnieken en werkvormen je bewustzijn te vergroten leer je de situatie van een afstandje te bekijken en je hulpbronnen te activeren. Zo ontstaan nieuwe inzichten om je eigen patronen, die je misschien al jaren helpen maar nu niet meer functioneel zijn, te veranderen.

Kun jij ook niet wachten om met je eigen patronen aan de slag te gaan? En zo van meer betekenis en waarde voor je team kunt zijn? Bekijk mijn diensten op het gebied van verandercoaching en communicatieadvies