Verandersamen.nl
Individuen

Individuen

Individu: één enkel persoon, dier of object die als zelfstandig is te onderscheiden binnen een groep.

Mensen zijn niet los te zien van de omgeving waarin ze leven. Door een groep word je gezien als individu en als individu maak je deel uit van groepen. Een mens is dan ook een sociaal dier, met een sterk sociaal brein. We kunnen niet zonder anderen, maar worden er door onze complexe sociale verbanden en structuren ook door beperkt. Dit staat ook wel bekend als ’the double bind’. Het vaak tegenstrijdige verlangen naar autonomie en relatie, wat zich uit in dubbelzinnige boodschappen in onze communicatie.

“Jezelf bevrijden uit belemmerde overtuigingen geeft verlichting,
waardoor nieuwe mogelijkheden zichtbaar worden.”

Een geheel bestaat uit delen
In tegenstelling tot wat veel mensen denken bestaat een persoonlijkheid, net als een team of organisatie, uit delen. Delen die allemaal iets positiefs voor jou doen. Je beschermen voor ongemakkelijke gevoelens of vertrouwen geven om risico’s te nemen. Soms wordt een deel een belemmerende overtuiging die je weerhoudt om te bereiken wat je wil. Door een interne dialoog, waarin je delen met elkaar laat communiceren, maak je ruimte voor je gedachten en gevoelens in relatie tot je vraag. Maar zaak is om ook andere delen positief te waarderen en te integreren. Zodat jij als geheel een besluit kunt nemen.

“Jij hebt zelf je hulpbronnen beschikbaar om doelgericht te veranderen”

Hulpbronnen beschikbaar
Het brein (het ego) is een verzameling van angsten, opgebouwd in je verleden. Maar jij hebt altijd jouw hulpbronnen beschikbaar voor positieve verandering. Die hulpbronnen stellen je in staat om iedere hindernis die je tegenkomt kunt overwinnen om gestelde doelen te bereiken. Dat doel heb je nodig, zodat je achteraf kunt kijken of het de gewenste verandering was die je hebt doorgemaakt.

Je hebt geen probleem, je denkt dat je een probleem hebt

Inzoomen op het stress-moment
Als het spannend wordt, je iets niet durft of wanneer het angstzweet je uitbreekt ervaar je stress. Je oerbrein neemt het over. Door in te zoomen op wat er in jou gebeurt, krijgen we in beeld wat er in je brein gebeurt . Door met verandertechnieken actief je bewustzijn te vergroten leer je de situatie van een afstandje te bekijken en je hulpbronnen te activeren. Zo ontstaan nieuwe inzichten om je eigen (deel)patronen, die je misschien al jaren helpen maar nu niet meer functioneel zijn, te veranderen.

Kun jij ook niet wachten om met je eigen patronen aan de slag te gaan? Om zo van meerwaarde voor je team te zijn? Bekijk mijn aanbod op het gebied van verandercoaching en communicatieadvies