Groeipotentieel
Groeipotentieel

Groeipotentieel

Tijdens het fietsen naar Nijmegen vanochtend bleven m’n gedachten weer eens ergens op hangen. Dat gebeurt wel vaker en dan vervliegen die gedachten weer. Maar deze keer wil ik het met jullie delen. Waar ik namelijk op bleef steken was het woord groeipotentieel. Iets waar ik tijdens mijn opleiding teamcoaching ook over hoorde.

Weet jij het groeipotentieel van jezelf, van je team of organisatie te benutten?

De hardste stem wordt leidinggevend
Zet namelijk een willekeurige groep mensen met een doel bij elkaar en er gebeurt iets. Ze gaan verbindingen met elkaar aan, interacties gaan heen en weer. Ze brengen iets tot stand. Vaak voert iets de ‘boventoon‘, gaat de rest daarin mee en worden andere stemmen zachter. Soms verdwijnen ze helemaal. Ze zijn er nog wel, maar je hoort ze niet meer. Ze zijn achtergrond geworden. De hardste stem wordt leidinggevend en sfeerbepalend. De energie lekt weg.

Nieuw leiderschap
Wat nou als je het potentieel van alle stemmen in deze groep meer kunt ontsluiten? Als je de energie van alle talenten van de groep kunt inzetten voor het gezamenlijke doel. Het is er namelijk al. Je hoeft alleen maar de boventoon wat zachter te zetten en te luisteren. De stemmen zijn er nog. Wat nou als je dit potentieel inzet om te groeien? Noem het nieuw leiderschap. Voor je organisatie, team of jezelf.

Want wat voor een groep geldt, geldt ook voor jou. Voert een stem bij jou ook de ‘boventoon’?
Luister je weleens naar de stemmen die wat zachter staan? Hoe zit het met jouw groeipotentieel?