Druk
Druk

Druk

Een vriend wees mij deze week op de oscarwinnende film ‘Druk’ van regisseur Thomas Vinterberg (bekend van ‘Festen’). Daarin gaan een aantal leraren met elkaar een experiment aan. Het idee is even simpel, als stompzinnig. Ze zorgen ervoor dat ze altijd een laag niveau alcohol in hun bloed hebben. Hierdoor laten ze de controle makkelijker los, voelen zich beter en zelfs hun werkprestaties verbeteren. Het experiment lijkt te slagen, maar de gevolgen blijken niet te overzien.

Het nieuwe normaal
Toen ik de titel en beschrijving las, dacht ik dat ‘Druk’ in het Nederlands hetzelfde betekende als in het Deens. Goed gekozen titel dacht ik. Het betekent overigens ‘Dronken’, maar dat terzijde. Wat ik wil aangeven is dat de sociale druk in onze prestatiegerichte westerse samenleving enorm is. Als je niets of weinig doet, staat dat al snel gelijk aan lui of ongemotiveerd. We zijn onder druk van anderen extreem druk, met stress en zelfs burn-outs tot gevolg. Druk is het nieuwe normaal. Iets wat Thijs Launspach ook al aankaartte in zijn boek ‘Fokking druk’. Zou een beetje Omdenken ons niet verder helpen?

“Ik ben niet lui, ik ben extreem gemotiveerd om niets te doen”

Kiezen op basis van wat we belangrijk vinden
Structureel helemaal niets doen lijkt me dan weer het andere uiterste en helpt onze samenleving ook niet veel verder. Maar het mag best een tandje minder volgens mij. Want voor wie werk je nou? Voor jezelf of voor anderen? Heb je iets te bewijzen aan je ouders, vrienden of collega’s? De film toont aan dat we blijkbaar de behoefte hebben om ons aan die sociale druk te onttrekken. En daar soms iets voor nodig hebben. Alcohol in dit geval. Maar wat nou als we op basis van wat we belangrijk vinden keuzes maken en daar meer aandacht aan besteden. In de krant van vanochtend las ik een quote die mij dan ook aan het denken zette: 

“Als je te druk bent, ben je te lui om te kiezen”

Een prikkelende uitspraak natuurlijk. Maar de onderliggende boodschap dat je beter meer tijd aan minder dingen kunt besteden is een mooie. Bedenk wat je belangrijk vindt en waar je blij van wordt. Misschien ervaar je dan ook wat minder druk.