De kracht van het hier-en-nu
De kracht van het hier-en-nu

De kracht van het hier-en-nu

Ik heb al mijn hele leven gesport. Voor mijn plezier, maar ook om te presteren. Ik vind het leuk om iemand van gelijk niveau te verslaan, alles te geven en te winnen. Een potje voor de ontspanning is ook leuk, maar geeft niet dezelfde voldoening als je krachten meten met iemand anders. Of dat nu is speler of als team. Een duidelijke tegenstander motiveert, het verbindt (je bent afhankelijk van elkaar) en maakt het doel heel helder: Winnen! Het komt op jou of jullie aan om alles te geven voor de winst. Binnen de kaders van de sport of het spel natuurlijk.

Presteren of plezier?
Maar dan nu het ironische of het ogenschijnlijk tegenstrijdige. Richt je je teveel op het presteren dan ga je verkrampen. Je krijgt prestatiedruk, wil te graag en bent bezig met het daar-en-dan. Met het binnenhalen van de winst. Richt je je op het plezier van het spelen, dan gaat alles veel makkelijker. Je bent niet bezig met winnen of de tegenstander. Je speelt je eigen spel, maakt plezier in het hier-en-nu. Juist deze ontspannen houding, maakt dat je beter presteert.

Spelen op de werkvloer
Vertaal dat nu eens naar de werkvloer. Ook in organisaties heb je te maken met doelen en resultaten halen. Een gezamenlijke prestatie versterkt het teamgevoel en het teamgevoel versterkt het gezamenlijk presteren. Er is geen begin of eind. Het werkt op elkaar in en versterkt elkaar. Dat is er sprake van ontwikkeling en groei. Even afstand van de focus op het presteren helpt om het teamgevoel te vergroten. Ga maar eens kijken op elke willekeurige teamdag of teambuilding.

Neem de energie van een teamdag eens mee naar de werkvloer en ga meer spelen tijdens werktijd, laat dat presenteren maar eens los. Daag elkaar uit, stimuleer creativiteit, doe een quiz, maak grappen, een schilderij of muziek, creëer energie. Maar, zorg wel voordat je gaat spelen dat je goed weet wat het doel is en wat de kaders van het spel zijn. Anders heb je wel lekker gespeeld, maar niets bereikt. En dat zou zonde zijn toch?

#plezierinhetwerk #fröbelen #zelforganisatie #5kritschesuccesfactoren #hier-en-nu #teamontwikkleing #lerenpreseteren #teamcoaching #socialeinnovatie #teambuilding #samenleren