Vandaag is het paarse vrijdag. De dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met lhbt+’ers. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden (Bron: Wikipedia).
Paarse vrijdag komt voort uit Spirit Day, dat in Noord-Amerika wordt gevierd. Het paars symboliseert ‘het karakter’ uit de regenboogvlag. Daarin heeft het overeenkomsten met, maar verschilt het ook weer van, de Coming-out dag. Of meer recent: de ‘One love’-campagne van de UEFA.
Verschil in ons karakter
Ik vind dat een mooi woord: Spirit Day. De dag waarop wordt stilgestaan bij het verschil in ons karakter. Dat iedereen zichzelf mag zijn. Wie of wat je ook bent. We vieren de diversiteit in onze samenleving. Omdat alles van waarde en betekenis is en iedereen zijn kwaliteiten en talenten heeft. Dat is ook één van de vooronderstellingen in de houding van coaching: ik ben ok, jij bent ok.
Die vooronderstelling mag wat mij betreft het uitgangspunt zijn in al onze dagelijkse communicatie. Als universele waarde. Dan zou het iedere dag ‘Spirit Day’ zijn. Ook op de werkvloer. Dat we uitgaan van gelijkwaardigheid en gemeenschappelijkheid in het dagelijks contact. Dat we uitgaan van wat we gemeen hebben en niet kijken naar verschillen. Of juist kijken naar verschillen, maar er niet over oordelen. Het waarderen. Zoals iedereen het verdient om gewaardeerd te worden.
Menselijk (on)vermogen
En natuurlijk, er is nog een lange weg te gaan voordat dat dit de werkelijkheid is. Omdat (aangeleerde of ingebeelde) angst voor het onbekende in ons brein en dus ons gedrag zit. In de media voorbeelden genoeg. Maar het is ook menselijk onvermogen. Onvermogen om het anders te zien. Dus kunnen we het veranderen. Het is te leren. Door verder te kijken dan onze neus lang is, om anderen te zien zoals ze werkelijk zijn in plaats van ons beeld van die ander. En ja, daar hebben we elkaar bij nodig om hierin verder te komen.
One love
De gedachte achter deze Paarse vrijdag is zo bekeken niet veel anders als de Kerstgedachte. Er zitten veel meer overeenkomsten in onze verschillen dan we denken. Jezus, Mohamed, Krishna, Boeddha. Allemaal stonden ze voor hetzelfde. Er is maar één liefde. One love.
Fijne Kerstdagen en een fijne Paarse vrijdag