Het ouderschap als spiegel
Het ouderschap als spiegel

Het ouderschap als spiegel

Het wordt me wel eens gevraagd: Waar heb ik de afgelopen jaren het meest van geleerd? Waar ben je het meest door veranderd? Lastige vragen. Mijn opleiding, werkervaring of juist ervaringen uit mijn persoonlijke leven? Want voor mij hangt alles met elkaar samen en is sterk met elkaar verweven. Iedere levensfase heeft zo weer zijn hoogte- en dieptepunten. Maar toen ik vader werd veranderde alles. Niets kan je erop voorbereiden, er is geen handleiding. Het is als leren zwemmen, maar dan zonder zwemleraar die je vertelt wat je moet doen. Je springt in het diepe en je zult het moeten ervaren. Learning by doing!

Fascinerend hoe de verwevenheid tussen zowel persoonlijke als professionele groei hand in hand gaat

We zijn allemaal verbonden
De mooiste verandering in mijn leven was dan ook de komst van onze kinderen. Opeens is er gezinsdynamiek. Een cyclus die je eerder zelf ook al doorlopen hebt, maar dan vanuit een andere rol. Het geeft het leven een extra dimensie die zich in elke levensfase weer verdiept. Met triggers, interacties en patronen die zich herhalen en die je kunt koesteren of liefdevol moet leren doorbreken. En waarin dingen van generatie op generatie worden doorgegeven. De band met mijn vrouw en kinderen kan ik daarom niet los zien van die met mijn ouders (en hun ouders, enz….).

We zijn allemaal met elkaar verbonden. In verleden, heden en toekomst.   

Balanceren tussen ruimte en regels
Kinderen vragen in iedere levensfase die ze doorlopen weer wat anders van je en ze hebben ook weer iets anders nodig. Dat vraagt om luisteren, voelen, aanpassen en begrenzen. Duidelijk zijn, maar niet streng. Loslaten en vasthouden. Verbinden met je kind is het mooiste en moeilijkste wat er is. Ze voelen haarfijn aan welke energie je uitstraalt en doen dagelijks een beroep op je verandervermogen. Lukt het je om te luisteren, ze te begrijpen, ze uit te dagen om hun grenzen te verleggen? Ze steeds zelfstandiger te laten worden, zodat ze jou straks niet meer nodig hebben?

Opvoeding en ontwikkeling
De opvoeding en ontwikkeling van kinderen is daarom een dankbare metafoor voor de ontwikkeling van teams en organisaties en een onuitputtelijke bron van levenslessen. Wat vraagt een team aan je als coach, in welke ontwikkelingsfase zitten ze? Wat willen ze bereiken en lukt er niet en welke energie is er nodig om verder te komen in de ontwikkeling? Het zijn dezelfde sociale systemen en dynamieken.

Begeleiding van teams en opvoeden draait om groei en ontwikkeling. Daarom wordt een teamcoach  ook wel sociaal pedagoog genoemd.

Uitzoomen
Ik wil nog wel een stapje verder. Volgens mij doorloopt ieder organisme dezelfde levensfases: mensen, dieren en planten. Het leven als een oneindig patroon. Net als de seizoenen: Groeien, bloeien, voortplanten, afsterven. Kind, jongere, volwassene, oudere. Ontwikkeling en groei doet zich voor binnen ieder levend organisme en kan daarom niet als iets anders worden gezien. Het is het leven zelf. We zijn allemaal verbonden in de kringloop van het leven.

Kun je ook hulp gebruiken bij ontwikkeling en groei in jouw team of organisatie? Neem dan contact op voor een gratis kennismaking.