Powers of ten

Afgelopen zomervakantie waren we met de kinderen op vakantie in het midden van Nederland. Op een regenachtige dag besloten we het Geofort te bezoeken. Een museum waar de kinderen alles ontdekken over geografie en hoe de wereld in kaart word gebracht. Maar daar gaat dit artikel niet over. In dat museum draait namelijk ook de korte film: The powers of 10, waarin in 10 minuten telkens in stappen van (tot de macht) 10 eerst wordt uitgezoomd op het allergrootste wat we kunnen bevatten en daarna ingezoomd tot het allerkleinste wat de wetenschap ons kan vertellen (de zogenaamde quarks). Hieronder de Engelstalige versie. Kijk en verbaas je over de grootsheid van ons bestaan.


Het begin is het einde
De conclusie van de film verbaast me telkens weer, blaast me omver en stelt me gerust. Want wat blijkt: het allergrootste wat we kunnen zien ziet er precies zo uit als het kleinste. Ons heelal bestaat uit miljoenen sterren en sterrenstelsels die verbindingen met elkaar aangaan en zich zo ontwikkelen. Het heelal groeit. De grote oerknal was geen begin, het was het einde van iets anders. Dat brengt ons tot een grote menselijke denkfout, in de poging orde en controle op het leven uit te oefenen. Het lineaire denken is door de mens bedacht, terwijl het leven circulair is. Alles is een kringloop.

De vraag wat er eerder was: de kip of het ei is niet relevant. Er is namelijk geen begin of eind. Geen dood of leven. Dat is lineair denken. Je kunt alleen maar zijn. Onderdeel van de kringloop van het leven.

De plus en min zijn één
Als alles die miljoenen jaren uit dezelfde organische principes is voortgekomen en gegroeid is door verbindingen aan te gaan. Dan kunnen we deze kennis ook gebruiken om mensen, teams en organisaties te laten groeien. Met functies, structuren, rollen en gedragspatronen. Met triggers die voorspelbaar gedrag bepalen. Ze zijn namelijk uit dezelfde oer-blauwdruk ontstaan. De plus en min zijn één. Zo ontstaat leven. Het zit dus in ons DNA, net als in het DNA van al het andere dat leeft. Die blauwdruk is daarom de basis voor alle verandering.